running

Am I running away from what's already perfect?
Am I constantly questioning what's already perfect?

Do I actually always go exactly where I need to go?

Am I making a living already?

Why do I have so much doubt?

Do I just follow my intuition and is it always right?

So many questions.

Do I need to do less? I should try relax this coming week. It's almost the last free week.

I hope I win the illustration contest.

Frienship is the most important thing of all.I'll be back.


Need to write all down. 
Be grateful for what you have. So so important.

But yes.. next week.. I should be CALM but also as productive as I can handle.. Relax. All is well. All is so well.

In my mind, things don't have a solution almost. But what if you'd trust that feeling you have when you're slightly.. you know. Very very calm. When the rational mind is turned off. Trust that feeling. Whatever you do trust your instincts more than your thoughts. I try to solve things but I think my mind can't solve them. All I can do is continue making, continue being, continue doing, continue feeling, continue trusting.

 

Relax. Surrender. Surrender.

Älskar livet ändå.

igår kl. 01:32

Praktik, mars

Gjorde praktik hos illustratören Elenia Beretta som bor i Berlin, mars 2019. 26.02.2019 - 08.03.2019. 

Elenia är en skicklig erfaren illustratör/grafisk designer som gör freelancejobb hemifrån, försörjer sig helt på illustrationsuppdragen. Jag tilldelades uppgifter som hon själv annars hade gjort men som gav mig träning och henne tid. Till uppgifterna hörde att designa en instagrambild samt plansch för ett evenmang "drawing nights Berlin" som hon organiserar med ett par andra. Gjorde om båda eftersom hon ville ha en annan stil. Skissade lite på ljusbord, teckningar till boken hon illustrerar. Gjorde mycket research åt henne, om konstnärsresidens i Grekland och Portugal. Samt kollade upp namn på tidiningar att senare fråga om illustrationsuppdrag, både på nätet samt genom att gå till flera bokhandlar. Fick också mycket inspiration där. Ritade också av människor på stan, bra träning. Designandet tog 2-3 dagar, tidnings- och workshopresearch på internet två dagar, leta efter magasin i bokhandlar en dag, göra färdigt researchen samt färdigställa till pdf:er en dag, rita folk på stan en dag (samt sköta andra grejer, gå via galleriet och hämta prints till exempel). Träffade Elenia sista dagen, gav henne filer samt färdigställde frågor åt henne som hon svarar på i något skede. Diskuterade branschen och min utbildning, strategier och mål.. Hon var en bra handledare som lyssnade på mina frågor och svarade utförligt och genuint. Hon gav mig ytterst relevanta uppgifter som inte bara var till nytta för henne utan också mig som illustratör (studerande). Jag fick inte betalt men mat vilket var bra haha. Jobbade i hennes kök, miljön var nästan ypperlig. 


 
13.03.2019 kl. 23:17

Praktik

Gör praktik hos en illustratör i Berlin i ett par eller några veckor. Känns som den bästa praktiken någonsin typ (av alla två jag gjort..), jag lär mig mycket och framför allt lär jag mig av någon vars arbetssätt jag gärna skulle vilja att mitt eget efterliknar (mitt nuvarande gör det också). Var en aning skeptisk som alltid men visade sig vara ett mycket bra beslut att jobba med henne. 

Jag jobbar i hennes kök, hon jobbar hemifrån alltså, får inte betalt men mat. Huvudsaken är att jag får lära mig, mera insikter och erfarenhet. Hittils har jag fått göra en plansch samt instagrambild till Drawing nights som hon är med och organiserar. Har också sökt efter tidningar och dylikt som hon kan kontakta som illustratör. Gjorde om planchen och instagraminlägget eftersom hon insåg att hon ville ha en ny stil på det hela. Funderade ut spel/uppgifter som de ska ancända under Drawing nights. Sökte mera tidningar. En illustratör, Mark, som jag även träffade förra sommaren, har också jobbat med oss i lägenheten ett par dagar. 

Hon är verkligen en trevlig och genuin person. Hade tur än en gång. Det lönar sig att lyssna på sin intuition.

Har bott i Greenhouse. Har varit trevligt.

Sov 12 timmar eller något sådant förra natten efter klubben.. Well. Behövde det. Drömde bland annat att jag (eller såg någon som) blev jagad av en svart örn samt att jag höll och beslyddade en bebis. Tror det är viktigt att reflektera över samt ta reda på vad ens drömmar betyder. 

Försöker vara i nuet samtidigt som jag vet att jag antagligen borde planera. Well, bara jag får min CV i användbart skick samt finslipar hemsidan kan jag börja skapa möjligheter.. Måste komma ihåg att slappna av. Har läst mycket om hur vi vibrerar på en viss frekvens och du kan inte vara mottaglig för något som inte är på din frekvens så.. Tänk positivt.

02.03.2019 kl. 20:56

saker

Jag är ledig nu. Eller är jag?

Blev ordentligt sjuk på tisdagen så måste ligga och vila i några dagar, brukar inte fungera så bra för mig. Lyckades ta mig till Berlin ändå, ska på skidresa med familjen. 

Mycket som snurrar i huvudet. Har satt fart på mitt inpräntande av tyska. Har bestämt mig för att stanna, kosta vad det kosta vill. Det handlar om min mentala hälsa.. ingenting är viktigare. Alla mina handlingar pekar på att jag vill stanna längre i Tyskland men min grubblande del av hjärnan funderar för mycket. Ska bara köra på, lära mig språket så gott jag kan, det krävs för att jag ska kunna bli där. 

Vet inte riktigt vad som kommer hända i den ganska nära framtiden.. sommaren.. Antar att jag ska försöka vara i nuet samtidigt som jag ska försöka skapa olika alternativ för mig själv. Jag känner till hur det brukar gå till, vad som krävs. Måste börja nu. Har redan börjat. Grubblar på hemsida, CV, sådana saker.. Kan inte låta bli att ta denna förkylning som ett tecken på att varva ner. Men från vad är frågan. 

Ska inte fundera så mycket. Har verkligen börjat gilla mer och mer att utveckla kunskap i fler språk. Jag VILL lära mig. Jag kan ganska mycket. Mycket handlar om att ha attityden att redan kunna. 

Var här förra veckoslutet också för modellljobb.. Hektiskt.. Började fundera på om det alls är rätt plats. Är glad att jag tog det ändå. Får väl bara köra på och sedan vända om det verkligen tar emot.

Människor är så viktiga.. Känns som att jag gör allt för att vara med dem. Människor som känns rätt.

 

16.02.2019 kl. 14:18

Mycket

Är inne i en period där mycket händer samtidigt som inte så mycket händer. Jag gör framsteg i vad jag håller på med, övertalar jag mig själv åtminstone. Nu är tid att planera och sedan ta sig dit men känns som om jag är i valet och kvalet. Okej en sak har jag fixat (så gott som).. ska göra praktik hos en illustratör i Berlin under vår sex veckor långa paus från skolan. Jag känner mig rätt neutral vilket är lite konstigt men å andra sidan brukar jag inte kunna känna så väldigt mycket iver innan jag faktiskt är där. Det ska bli kul att vara där förstås. Hoppas bara jag och min syster inte retar gallfeber på varandra. Neej. Hur som helst.. Borde börja planera sommaren antar jag men jag vet inte riktigt vad jag vill. Antagligen vill jag ju vara i Berlin, åtminstone i något skede. Men vill jag vara i Finland då?

Jag tror mitt problem är att jag tror mig behöva en liten paus. Eller gör jag det? Vet inte.. Men åker jag inte till Finland nu på lovet kommer jag nog inte göra det på en lång tid. Men behöver jag verkligen en paus eller tror jag mig bara göra det?

Det går ganska bra överlag. Några människor har velat köpa planscher av mig vilket såklart är uppmuntrande. Hoppas på att sälja fler framöver.

Det känns som om jag har så mycket att göra men att jag gör allt annat. Eller? Antar att saker faktiskt tar längre tid än va d jag tror att de gör. 

 

Borde inte äta så mycket spaghetti. Får ont i magen.

Undrar om jag ska stanna i Tyskland nästa år, om det är möjligt. Varför inte? Min bästa vän här kommer inte vara här, å andra sidan men å andra sidan är de andra ganska nära.. 

Fick ont i magen nu. Tror att jag stressar. Borde försöka vara i nuet.

 

Har för tillfället inget data på telefonen, och telefonberoende som en är har det sin effekt. Å andra sidan sparar en tid liksom.

Alltså. Hur mycket lönar det sig egentligen att fundera. Vill minnas att min pappa en gång sa, och hade rätt i att, det handlar kanske inte så mycket om var man vill vara utan att ta en chans då man får en. Men miljön spelar faktiskt väldigt stor roll också. 

 

Funderar på att köpa en kamera och börja filma lite. Kanske en bra idé..

Vad har hänt då.. För ett par veckoslut sedan var jag i Berlin, deltog i Fashion week. Gick även med min systers kläder. Hängde med Mo. Lagade mat på söndagen i Greenhouse. Återvände till Kiel och Claudias rum. Jag halvt bor där. Ska gå och knacka på strax tror jag, kanske hon har wifi haha. Det har växlat mellan skolgrejer, egna flummiga grejer och Claudia på sistone. Ibland Claudia och Daniela. Lagade plättar hos Daniela på lördag efter en rätt så intetsägande öppning av ett nytt märke. På söndagen möttes vi upp på ett kafé, planerade veckan.. Ska nog hinna få allting gjort, det lönar sig inte att stressa.
 

01.02.2019 kl. 16:33

Tillbaka

Är tillbaka i Kiel efter först en halv vecka i Berlin, sedan en och en halv vecka i Finland, och från och med nyår ytterligare en vecka i Berlin. Det gick ganska fort, och det var vääligt roligt måste jag säga. Samtidigt är det skönt att vara tillbaka i mitt egna rum, inte samma sak att övernatta i andra personers rum hela tiden. Men så tacksam för allt, för att jag har möjlighet att vara i Berlin då jag vill eller behöver. Var med min syster och lite folk från huset där hon bor och vänner från Berlin. Känner mig hemma där. Nyåret var kul, en vän hade fest. Mycket raketer överallt. Det var skönt att kunna lämna alla tankar på skoluppgifter åt sidan och skapa fritt, det behövde jag, känns som om jag utvecklades under de få veckorna faktiskt. 

 

Hur som helst, var skönt att komma tillbaka hit och få lite ro. Men åker tillbaka nästa vecka, ska delta i Berlin fashionweek som modell. 

Gillar verkligen friheten jag har nu även om det (vilket jag insåg nyligen) krävs mer planering och kreativitet från eget håll eftersom kurserna har så lösa ramar. Men vill verkligen ha det som jag har det nu länge. Kunna jobba var jag vill och när jag vill. Drömskt, verkligen. Hoppas innerligt att det håller i sig. 


11.01.2019 kl. 21:09

Avfärd

ag åkte på jullov. ”Jullov”. När kommer jag att tillåta mig själv att vara helt ledig..? Jag vet inte. Julafton och de andra juldagarna i alla fall. Som konstnär och designer är det verkligen svårt att helt stänga av speciellt om en siktar på att köra sin egen grej, att inte nödvändigtvis behöva en specifik arbetsplats.. Då allt hänger på en själv är det svårt att tillåta sig att vara helt. ledig. Helt fri att göra vad som helst. Måste gå efter känslan.. Jag känner väl när jag kan göra något. Hur som helst, åkte iväg från Kiel på fredag morgon väldigt tidigt (03:30..) för att spara tid.. Det blev en obekväm bussresa, sov dåligt. Men annars allt bra. Minns att Claudia väntade uppe med mig i rummet. Jag ville inte somna i rädsla för att missa bussen så vi satt och talade, packade det sista..  I Berlin gick vi på en utställning med min systers couchsurfare, åkte senare till Mo och bodde mer eller mindre där i några dagar. Kuul. Veckosluet flög verkligen förbi. Träffade på lördag kväll de andra från Berlin, kul att se folk igen, hade inte sett dem på en tid. Söndag spenderades med ett par andra hos Mo, tog det väldigt lugnt.

Imorse, omkring 04:30, traskade jag med min syster till bussen och iväg till Finland. Ytterst rolig bussfärd. Till flygfältet. Så konstigt, hur det känns som en ganska stor grej att inte återvända till sina rötter på nästan ett halvt år men hur allt sedan känns exakt som förr och inte någon stor grej då en väl är framme.. Ska minnas att slappna av under den här tiden så mycket som det går. Men känns som att så mycket ska fixas. Men det kommer väl en tid för allt.


20.12.2018 kl. 18:46

Kiel&Berlin

Den senaste veckan gick fort igen. Upptäckte på fredag min nya favortitteknik att rita träd. Färst måla någon struktur, typ vad som helt egentligen, sedan lägga in det i stammen i photoshop. Jobbade hemifrån som vanligt, gick sedan med Claudia till Jack där jag ärligt talat inte egentligen kände för att vara. Men behövde pausa från ritandet ändå. Vi drack lite vin, spelade något.. kände mig inte så bra, väldigt trött, lite stressad.. Gick hemåt med Claudia och Amar, jag och Claudia hade bestämt oss för att lag mat men blev inte av. Lördag.. Minns inte riktigt, vaknade ganska sent, jobbade lite, sedan lagade jag och Claudia mat i hennes kök. Pasta.. Vi gick sedan till Daniela, sedan till en trång liten bar där vi satt och ritade. På vägen hem.. den är en grej vi har.. vi har talat mycket om en person i mitt liv. På vägen hem fick jag hicka, och när hon nämnde personen försvann den, vi tog det som ett tecken. Ett tredje tecken. Jag vet inte vad jag ska göra, eller kan göra. Känner mig lite handlingsförlamad.. det löser sig säkert i slutändan som det alltid brukar göra. Borde inte stressa, men det är svårt, då en har en start vilja (och intuition…). Åh.

På söndag.. vad gjorde vi.. Jobbade hemifrån, skulle sedan gå till en kör med var på fel ställe. Gick sedan till Claudia istället. Vi satt och ritade.. Läste om drömmar. Hade haft klara, konstiga drömmar. En bebis som fallit ner för ett fönster och dött. En sol rakt framför mig som gick ner i hisnande fart och sedan tog ett skutt till andra sidan himlen. Aliens, som såg ut precis som människor, förföljde mig i Berlin.

Måste göra mitt allra bästa, vilket jag tror att jag gör (?) även om det känns överväldigande svårt. Gör, gör. Något konkret. Tänk inte.

Måndagen.. hade en lektion och gick sedan efter lunch hem och jobbade vidare. Började på en Saimen-plansch, måste fortsätta på den, pröva flytta grejerna.. Måla ny bakgrund? Yogade, gjorde lite muskler till och med. Tisdag.. Hade fotokurs. Planen var att hålla föredrag, blev något ditåt. Ja det gjorde jag kvällen innan, läste om en konstnär/fotograf Petra.. Gick hem, målade lite, mötte Claudia för cappuccino i hennes kök. Behövligt. Alltid som terapi att tala med henne. Vi kom in på hur vi påverkas negativt av att se andra människors liv på instagram. Ska sluta jämföra oss.. inte alla som kommer in på en konstskola! Och detta är en bra en, till och med. Du får inget som helst ut av att jämföra dig, så sluta. Genast. Gjorde lite på sommaromslaget.. Sedan gick ti till rit-kursen i klassrummet där de drack det där vinet. Gick en sväng via en utställning men stannade inte länge. Gick och lagade mat hos mig, myysigt. Var i Claudias rum en stund och sov sedan.

Tror det är dags för en ny rutin. Innan jag går och lägger mig måste jag a) planera och verkligen hålla mig till planen. Fast brukar väl vara ganska bra på det. Och b) rita. Fritt. Utan att tänka, såvida jag inte känner för att göra något på projekten. Fast och andra sidan, ofta kommer jag hem så sen så jag måste sova direkt. Andra gånger känner jag för att läsa. Som på onsdag kväll till exempel. Hur som helst, jag är en aning stressad. Det känns som om jag inte gör tillräckligt. Måste inse att allt jag gör är nödvändigt och en liten byggsten. Saker är inte logiska. Fortsätt. Jag måste ju experimentera för att till slut hitta hem. Jag tror att jag snart är än mer säker på vad jag gör och har en mer handfast designmetod. Ska inte stressa.. det om någonting leder ingenstans. Behåll lugnet, inombords. Tror att det är att rita för hand som gäller. Måste köpa ritpapper, går för fan i konstskola… Ok jag ha mina block men, papper att klotta på.

Igår åkte vi med utbytesstudenterna till Lubeck. Var inte säker på att komma med med kändes okej. Visste att det inte skulle vara så speciellt, är inte för stunden så intresserad av att vandra omkring i städer utan sammanhang. Vill typ bara träna på det jag gör. Men.. ganska skönt med paus. Tittade lite på slottsbalen igår, ritade av folk där. Sitter på en buss till Berlin nu, klockan är 6:20. Höll nästan på att missa bussen. Men vaknade imprecise i tid. Jag tror allting händer precis i tid. Inte för tidigt, inte för sent. I tid. Råkade spilla ut alla grejer ur min väska i bussen. En vänlig man hjälpte mig. Kanske hjälpen alltid kommer då den behövs.

Nu ska jag ha hela två dagars mental paus från att vara kreativ. Jag måste tillåta mig det. Mentalt. Det är en annan sak om jag sedan frivilligt känner för att göra något. Måste komma ihåg att leva. Jag vet ju det.

En annan sak från denna vecka, jag och Claudia ska spela in en låt i studion och jag tror jag äntligen hittat den rätta. Är frisk nu också hurra.

09.12.2018 kl. 14:18

glad och trött

Har haft både kul och inte kul. 
Blev sjuk torsdag kväll så var tvungen att ligga i sängen hela fredagen och lite av lördagen. Har umgåtts med Claudia typ konstant annars. På fredag kväll möttes vi i en galleria och gick sedan till Jack vilket var ett litet misstag för min del, blev så sjuk, måste lägga mig och sova. På lördag kväll var vi i våra rum/kök eftersom jag typ inte orkade ta mig någonstans. Men vi hade roligt, tvättade till och med kläder (hade inte tvättat på hela tiden här) och satt sedan i hennes kök och drack lite öl och talade läänge. Sedan åt vi lite hos mig. Somnar alltid gott då jag varit med henne. Vi är själsfränder. På söndag lagade vi en middag, våra egna friterade potatisar. Det tog länge. Sedan åkte vi till Daniela, satt där och ritade i några timmar. Måndag.. vi skötte ärenden vid försäkringsbolag osv efter min lektion. Sedan talade vi på Mhio länge, intressant diskussion om religiösa grejer m.m. Jag kom till henne lite senare och vi ritade långt in på natten, till ca 03.. Men vi hade så kul, skrattade så mycket. Åt lite i köket. Tisdag.. vaknade på eftermiddagen och måste redigera planscher. Mötte upp Claudia 21, vi gick till Jack där en annan person firade sin födelsedag. De spelade spel.. Jag blev plötsligt väldigt svag och trött, inte helt frisk än. Det var eningen för många människor i rummet. Gick vid 12. Kunde inte somna så sov alldeles för lite igen, kanske fyra fem timmar eller något. Claudia vänder upp och ner på mitt schema haha. Men det är nog värt det. Måste napa idag. Vi planerar åka till Berlin på veckoslutet bara vi lyckas köpa biljetterna, senast imorgon.. farbror har utställning där och kommer säkert vara väldigt kul i allmänhet. Åh hoppas verkligen hon kan stanna en termin till liksom jag.

Grubblar ganska mycket som vanligt. Stressar en del vilket jag måste sluta med. Måste lära mig att jag inte kan procuera grejer konstant. Måste ta IN. Säkert därför jag blev sjuk, för att få mig att stanna upp. Måste lita på livet.. tänker för mycket framåt igen, alldeles för mycket. Var här. Nu. Det finns tid för allt jag ska göra / vill göra. Det finns tid för det. Måste slappna av. Mina bästa grejer gör jag ändå då jag är helt avslappnad. Idag fick jag mycket gjort på lektionen också då professorn babblade. Effektivt. 

Hur som helst, sammanfattat trivs jag, men måste lära mig att ta det lugnt. För det är så viktigt med pauser. Förlorar ändå i det långa loppet om jag inte vilar eftersom jag uppenbarligen blir sjuk.

Allting blir bra, lita på det.

28.11.2018 kl. 14:19

Senaste veckan

Så. 

Jag är trött igen. Men antar att det tyder på att ha levt mycket.

Senaste veckan har jag jobbat på cykelplansherna, bokillustrationerna, lite typografi samt egna random grejer (kunde vara bättre på att bestämma mig för exakt vad det är jag ska göra och sedan bara göra det.) Ibland känns det som om ingenting blir gjort fastän saker helt enkelt går framåt eftersom jag jobbar på dem. Hur som helst. Under måndagen lyckades jag göra två riktigt bra grejer tycker jag!

Har varit mycket med Claudia förstås, och Daniela.

En enorm lättnad var att märka att typografin inte är nödvändig, kommer ge mig tid att jobba på de viktigare sakerna (har dessutom gått typografi...).

På onsdagen var jag själv hemma på kvällen och hade typ ett nervöst sammanbrott, läste något, blev ledsen och allt kändes plötsligt så svårt. Mitt mål är att nästa sommar igen vara i Berlin och det känns inte så lätt. Men det kommer nog gå. När det kommer till kritan är det ju egentligen bara att boka en biljett dit då det gäller!! Hur som helst, jag vill vinna dessa tävlingar jag ska delta i. Ok nu är jag trött, allt flyter ihop..

Drack en kaffe med Daniela på torsdag, jobbade lite och drack sedan kvällskaffe med Claudia haha. Mysigt. På fredag jobbade jag hemifrån så länge jag kunde. Sedan gick jag och Claudia först till Clara och sedan en middag med några andra studenter. Ganska så roligt. Hade faktiskt väldigt kul med henne och Amar. Lördag.. brunch med housemates.. vi är väldigt olika. Blev typ debatt. Blir bara lite upprörd då folk talar om saker de uppenbarligen inte läst sig in på.. Well. De är bra att ibland umgås med folk olik en själv och ens bästa vänner så blir man påmind om varför man gör det man gör! Jobbade sedan lite.. Sedan gick jag via Claudia hängde där en stund sedan gick vi till Daniela. Åt pasta. Kollade nån film. Hon filmade också oss för en kurs. Och vi tog foton för en kurs. De blev nice. Vi gick efter 03.. VI hade så kul! som alltid. Skönt att hänga med dem verkligen, behövde slappna av och det kan jag göra med dem. Tacksam. Sov typ fem timmar, sedan ut igen efter att ha vilat på golvet en stund. Mötte Daniela för att fortsätta filma. Claudia kom efter en tid. Hon intervjuade oss.. Åt lite soppa på vägen, goott. Sedan till Taclos där vi tydligen alltid är på söndagar. Tog lite fler bilder och så vidare.

Jag har svårt att slappna av. Jag har svårt att bara ta det lugnt på veckoslut. Jag typ kan inte. Men jag behöver ju inte om jag inte vill!! Måste sluta stressa över framtiden dock, när tiden är inne kommer jag nog ha gjort det som krävs. Det gör jag alltid. Måste bara våga lita på mig själv, min disciplin och förmåga (samt livet.. allt är inte så logiskt.) Det går nog bra. Försöker jag våga lita på. Ja. Det finns massvis med tid. Måste bara fortsätta, fortsätta. Hålla fokus.

Ska läsa om olika grejer nu tror jag, sedan sova.

 
18.11.2018 kl. 20:32

Veckoslut

Söndag idag. Har sovit för lite. Kokar kål.

Ok så veckoslutet här i Kiel blev bättre än vad jag tänkt mig. Som alltid, lönar det sig inte att planera alltför mycket. Just flow, it'll sort itself out.

Well.

Jobbade så mycket jag kunde på fredag eftersom jag försov mig till yogakursen jag annars hade befunnit mig på hela dagen. Typ glad att jag missade och fick saker gjorda istället. Jag är en rastlös själ, det kan jag säga. Måste hela tiden göra något, helst producera. Fast det går väl lite i perioder antar jag. 

Hur som helst.

Vi lagade middag med de andra utbyteseleverna kring 18. Vegansk curry-grej. Var nice, men blev mycket trött av allt prat. Blir inte alltid trött av prat, men det beror på vilka människor jag umgås med.

På lördag tog jag en promenad vilket var så behövligt och jobbade hemifrån på planscherna för cykel-tävlingen. Jag tänker vinna den tävlingen alltså. Yogade lite.. Måste stretcha varje dag, får ont i kroppen annars. Måste även påminna mig själv om att andas ordentligt. Tror mycket skulle kännas betydligt lättare om jag bara andades ordentligt. På kvällen mötte jag upp Claudia i en bar. Vi talade om intressanta saker, bland annat genialitet och relationer. Vi gick och köpte lite vin i små flaskor och drack det i mitt rum. Good times. Småningom åkte vi till ett ställe där det var fest för Kielstudernaden. Måste gå en ganksa lång bit men det gjorde ingenting för vi hade en ytterst intressant diskussion, våra (mina) dilemman alltså... Inte bästa stället direkt men var nöjd för att Claudia var där och hennes vän (vänner) är rätt så rolig också. Vi satt senare med några andra i en lägenhet och drack lite öl, åt chokladcroissant. Vi måste alla gå hem för att bussar inte längre gick, kom tacksam hem kring 05. Kände för att äta lök.

Vaknade idag söndag och whatsappade en stund med mamma och pappa. Är trots allt farsdag. Iböand får jag dåligt samvete för att jag inte talar mer med dem. Yogade lite. Fick rum att andas. Funderar mycket, antagligen helt för mycket. På livet och relationer som jag inte vet om jag borde göra något åt eller helt enkelt låta vara. Jag vet inte. Jag vet ingenting. Borde antagligen reda ut grejer för att få sinnesro.. Gick sedan och knackade på Claudias fönster, satt en stund med henne och Amar i hennes kök och drack lite kaffe. Sedan gick jag och Claudia till en bar där vår vän Daniela väntade. Hon är 42 och väldigt lugn, en skön person att vara med. Drack chai latte. Vi hade det väldigt mysigt. Är så tacksam över att jag har dem (alla människor) här! Vi blev väldigt hungriga, satt där i flera timmar typ, gick hem. Måste boka julflyget hem ikväll.

Annars i veckan.. Sprungit omkring på olika lektioner.. Jobbat hemifrån så mycket jag kunnat (antar jag?).. Haft en till croquislektion. På torsdag kväll var jag och Claudia i partyrummet igen, mötte en del som jag träffat förr och så. Ritade lite. Var kul med Claudia, Amar och engelska killen som jag nu glömde namnet på. 

Är rätt så väldigt trött nu. 
Har dilemman. Vet inte riktigt vad jag ska göra. Försöker att inte stressa över skolarbeten, men den ena kursen går det inte så bra med, så går det då en tar på sig typ fem projekt. Klarar mig antagligen utan den men.. får se om jag har tid att slänga ihop något. Men får inte glömma mötet på tisdag i så fall.. Alltså kanske skippar den kursen, Traum und Utopie? Håller på med planschprojekt som kanske ska ha en serie till, bokillustrationsprojekt som jag endast påbörjat.. Fotokurs och typografikurs. Måste sluta springa på grejer jag inte behöver som croquin om jag inte verkligen känner för det! Då var det bestämt. Mest fokus på plascherna för de kan faktiskt bidra med något stort. Hoppas på det bästa. GÖR mitt bästa. Hittade ett intresse i kollageteknik på allvar. Ska göra mer sånt. Men får se vad läraren säger imorgon. 

Ska försöka sluta stressa med att lära mig perfekt tyska, men kunde såklart försöka mer, typ nå ut till tyskspråkiga personer. Det borde jag faktiskt, typ boka en kaffedejt. Det ska jag. Så jag får tala. Och lyssna podcasts då jag kan..

Nästa vecka kommer också att bli bra, det vet jag. Kanske kommer en vän från Berlin! Det kommer bli så kul.

Har alltså skrattat ihjäl mig med Claudia på sistone. Otroligt tacksam över henne. En så lik själ. VI förstår varandra utan ord. Kom ihåg med rätt person krävs det inte lång tid alls innan ni är vänner. Kankske har vi träffats förut. Känns som det.

Keep going. Work. Hard. Do your very best. And enjoy everything. Please. Thank you.
11.11.2018 kl. 21:45

Måndag

Hade typ den bästa måndagen någonsin igår tror jag. Kom till Kiel omkring 13 från Berlin, gick via skolan och hem. Mötte upp Claudia för cappuccino i hennes kök. Vi hade så roligt, säger det bara. Vet inte när jag senast skrattat så mycket. Vi kan tala i timtal. Det var verkligen kul att vara med henne igen. Senare ritade vi och jag gjorde bättre grejer än på länge. Jag måste vara avslappnad nör jag ritar så blir det bra. Lyssnade på nice musik också. Höll på i flera timmar tror jag. Det är så skönt att skapa grejer utan press på att det måste bli till något speciellt. Senare kom hennes granne (en annan utbyteselev) och vi drack lite te. Gick sedan till partyrummet en sväng. Hade kul där med, med Claudia.

Veckoslutet i Berlin alltså. Kom på torsdag natt och sov hos syster. På fredag hämta jag upp Cecilias dator, sedan kom Adam och vi hade en test-photoshoot som visade sig bli ganska bra. Vi gick och åt vietnamesiskt på Hermanstrasse efteråt. Jag åkte hem sedan, vi hade ett litet jam i rummet. Ems couchsurfare var där med samt en vän från Sverige. Drack vin. De andra gick till klubben, jag stannade hemma och kollade för en gångs skull på en film, Moana. Behövde något avslappnande, kändes som om min hjärna gått på högvarv hela veckan då jag tänkt på alla projekt. Seriöst mina kurser har börjat och jag tog på mig typ fyra olika projekt samtidigt och som designer slutar jag aldrig tänka då jag påbörjat något! Det är minst sagt utmattande. Inte undra på att jag tog fel på tiden då jag skulle till ett viktigt ställe... Hur som helst, det kan sluta med att jag i princip jobbar konstant eftersom en stor del av jobbet är att fundera och planera. Jag måste helt enkelt hitta ett sätt att slappna av, att vara helt i nuet. Funderar på att börja rita mandalas, så vet jag i alla fall exakt vad det är jag ska rita. Så veckoslutet var behövligt.

På lördag sov vi alla i rummet ganksa länge. Sedan steg jag upp och började läsa poesi på nätet, för ett skolprojekt (se, jag kan inte sluta...). Men måste ha en grund för det, bytte idé. Hade först tänkt skriva min egna bok men den idén kändes väl ambitiös i detta skede. Började redan.. Men nu är det viktigaste att jag övar mina illustration-skills. Helt klart. Göra, göra. Chillade i Greenhouse typ hela dagen, tog en promenad i gravgården. Åkte senare till Rosenthaler Platz, mötte upp några kompisar där. Träffade alla under sommaren. Sedan gick vi till Mo som had en fest, 80-tals tema. Det var nice att se honom igen, han är en av mina favoritmänniskor från Berlin. Och det var så kul! De sista timmarna var det bara jag, Mo, en annan tjej, brittiska George och Ashley som somnat. Vi sjöng och dansade.

Hann knappt vakna på söndag innan jag skulle upp och fotas igen. Jag, Adam och Cecilia som var dagens stylist gjorde oss i ordning i hennes studio. Hade glömt tvätta håret. Det blev mörkt fort, men några bra bilder fick vi. De var väldigt dramatiska. Gick igenom bilderna osv. Blev irriterad på Adam som påstod att jag inte hade någon ilska inom mig. Det gjorde mig så arg för han känner mig knappt. Han har ingen aning om varken min livshistoria eller mitt temperament. Hur som helst, han åkte iväg och jag åt middag med Emelie och Nico uppe på åttonde våningen. Tappade min dryck på golvet då jag föll från något jag trodde var en bänk. Jag är så klumpig ibland. Vi hade det väldigt mysigt. Sedan kollade vi Nils Karlsson Pyssling, jag chillade i Cecilias studio en stund och försökte sova några timmar. Gick inte så bra, tror jag sov typ två. Sedan upp och hoppa för att hinna till bussen till Kiel. 

Började läsa om klimatförändringen i bussen, nya grejer. Det är hemskt. Det är allvarligt. Det är bråttom. Vet inte exakt ännu vad jag borde göra förutom min veganism och allmänna konsumtionsbeteende, men något måste göras, fort. 

 
06.11.2018 kl. 14:31

Kiel

Jag bytte ut en stad till en annan. För tillfället befinner jag mig i Kiel. Det känns faktiskt bra nu, även om jag var ytterst skeptisk innan jag åkte och även de första dagarna här.

Kurserna jag går känns som min typ av grej och jag har fått välja väldigt fritt vilket känns skönt. Det är inte heller så långa lektioner vilket också är otroligt skönt för en rastlös person som jag. Jag gillar detta arbetssätt, att ha olika projekt som du själv väljer när och hur du jobbar på. 

En av orsakerna till att det känns bättre att vara här nu är att jag lärt känna en intressant person från Rumänien. Hon känns så lik mig och är väldigt rolig att umgås med.
31.10.2018 kl. 16:26

Reflektion

Praktiken.

Jag hade fruktat Praktikperioden då jag hört folk i skolan tala om den. Jag trodde det skulle vara mycket sämre att jobba än att vara i skolan. Jag hade helt och hållet fel. Min första praktikperiod, utförd i Serigraffeur Galerie, konstgalleri/-butik, i Berlin, juli 2018 till slutet av september 2018, skulle jag säga har varit den bästa tiden i mitt liv hittils.

Jag har haft flera olika arbetsplatser i mitt liv, mest under somrarna. Jag har aldrig direkt gillat dem, främst faktumet att inte alls vara fri, och att jobba för någon annan, mot något som jag själv över huvudtaget inte brinner för. Jobbet i konstbutiken överskred alla mina förväntningar och förändrade min syn på hur det kan vara på en arbetsplats. För första gången ogillade jag inte mitt jobb, ganska otroligt eller hur. Ibland hade jag inte haft något emot att stanna längre där då jag slutade! Jag ska inte överdriva, det var tungt också, speciellt att vara där helt själv och försöka producera mina egna konstverk och samtidigt hantera kunder/folk som hämtade sin post, och att princip inte kunna lämna stället på hela dagen. 

Det senaste året, åren faktiskt, har varit mentalt väldigt tunga och den senaste våren var skolan otroligt intensiv. Jag kände att jag behövde vara på en lugnt ställe, en mindre arbetsplats, inte värsta stora designbyrån (jobb på en designbyrå var inte direkt vad jag strävade efter heller..). Jag har inte heller varit helt säker på mig själv som designer eller mognadsnivå på andra områden heller för den delen (ansvarstagande, att inte glömma eller tappa bort saker och så vidare...). Därför ville jag jobba i en avslappnad miljö, med något inte så fullt allvarsamt. Min ursprungliga plan var att göra praktik hos en illustratör i Berlin eftersom jag tänkt att jag själv vill bli illustratör, men ingen kunde ta mig som praktikant eftersom de var enskilda personer, sa de. Men en illustratör, vän till galleristen, tipsade om galleriet. Galleristen gillade vad jag höll på med och jag fick platsen. Det är intressant hur det visade sig vara exakt rätt ställe för mig vid denna tidpunkt. Inte bara med tanke på arbetsplatsen i sig, takten, uppgifterna, miljön och så vidare, utan också med tanke på de människor jag träffade via platsen. Intressant att tänka på att hade jag inte skickat iväg det där ena mailet, hade inget av detta hänt. 

Galleristen och jag kom bra överens även om vi är ganska olika som personer. Han visade sig direkt vara väldigt planerande. Synen på honom som en väldigt ordningssam och punktlig person förändrades en aning med tiden. Hur som helst, hans bäst egenskaper var att han var förstående och satte sig in i min situation. Han förstod vad jag ville ha ut av praktiken. Han lät mig hålla på med mina grejer samtidigt som han utmanade mig igenom att ge mig illustrationsuppdrag för galleriet och "beställa" motiv av mig att trycka till posters. Han kom med ganska raka, utmanande direktiv. Det var bra. Jag utvecklades som illustratör/designer/konstnär. Det var faktiskt också ganska skönt att pengar inte var inblandat, det gjorde att jag kände mig fri och hade inte lika stor press på mig. Vi kunde förhandla om saker, om jag kunde lämna stället tidigare någon gång och så vidare. Men det att jag inte fick betalt gjorde även att jag hade största fokus på min egen design, vilket i sin tur fick stor press på sig. Jag kände ungefär att det var nu eller aldrig, jag måste göra något rikigt bra.. I ett skede var det tungt då jag inte kände mig helt trygg socialt. Det kan jag säga, att för att göra ett bra jobb, måste man ha vänner omkring sig. Trygga punkter, människor att träffa regelbundet och sporadiskt, människor att lita på. Åtminstone för mig är de källan till nästan all kreativ energi, all livsenergi över huvudtaget. Ibland kändes det som att min arbetsgivare inte riktigt tog saker på allvar, och höll inte alltid vad han lovat för den dagen. Jag jobbade också mer än planerat. Men jag vet att det bara var bra för min egen del, och jag är tacksam för allt, över att jag fick vara där.

Problemet med att vet att man inte är så länge på ett ställe gör att man, samtidigt som man försöker fokusera på jobbet och det man gör, måste man armbåga sig fram för att skapa kontakter, skaffa kompisar. Okej, med rätt personer är det inte svårt. Men hur som helst, vid ett skede blev det lite väl mycket med alltihop. Jag kände en sådan otrolig press av någon anledning för att jag befann mig i Berlin, för att jag hade jobbat så hårt för att ta mig dit. Jag sprang omkring hit och dit utan att känna att jag gjorde tillräckligt. Vid något tillfälle var jag ganska ledsen. Det påverkade min instats i galleriet och jag gav kanske ett aningen slarvigt intryck eftersom jag lämnade saker där för att kunna ta mig från ett ställe till ett annat.. Ett gott tips är att stanna så länge det går på ett och samma ställe. (Menar inte att du ska stanna i din hemstad för det. Kasta dig ut själv, det gör att du är tvungen att träffa nya människor och nya, fantastiska saker kommer att hända.) Vetskapen om att man har tid att bygga upp relationer gör en mer lugn och antagligen flyter med på ett bra sätt snarare än stressar över saker. 

Berlin som stad överskred mina förväntningar också. Jag trodde det skulle vara jättestökigt och jobbigt. Men det var det inte. Friedrichshain till exempel, området där jag jobbade, har en väldigt lugn atmosfär. Jag träffade på fler fina intressanta smarta människor än vad jag hade kunnat föreställa mig och blev närmare vän med några fortare än vad jag trott var möjligt. Men det hänger mycket på en själv, så klart. Inget serveras åt en. Det gäller att ta reda på saker, t.ex. hitta evenemang man tycker låter intressanta, och helst gå dit själv. Då är du tvungen att tala med nya människor. Om man är ute efte att få nya vänner, vill säga. Jag måste säga att mina första kompisar dök upp väldigt naturligt via galleriet, en av dem en designer/konstnär från England som hade den första utställningen jag var med att hjälpa till med. Och så kände jag ju ett par personer i Greenhouse (konstnärskollektiv i Neukölln) också.. Men ja, människorna är utan tvekan de som gjorde denna praktikperiod så lyckad. Berlin är så klart tungt på sitt sätt också. Dels på grund av storleken, att ta sig från en punkt till en annan tar alltid tid. Det är också tungt att se alla som hamnat utanför, som sover vid vägkanten. Jag försökte ge ett par slantar hit och dit men det gjorde ont i hjärtat att gå förbi hemlösa. Och den intensiva atmosfären samt hur hypeat Berlin är.. Jag kände mig ibland stressad om jag inte gick ut och gjorde något på kvällen. Jag måste inse att bor man länge på ett ställe måste man sakta ner vid något skede, så enkelt är det. Jag blev sjuk två gånger och måste ligga i sängen hela dagen för att jag yrade omkring så mycket tror jag. 

Vill man arbeta med det man brinner för gäller det att skapa kontakter åt det hållet. En sak leder till en annan. Det kan vara till stor fördel att byta stad för att ta sig dit man vill komma. Speciellt om man bor i en liten stad. Det beror helt och hållet på ens mål och ambitioner. Jag kände inte att min studiestad Jakobstad kunde erbjuda den arbetsmiljö/möjlighet till kontakter samt kulturella intryck/livsstilsmöjlighet som jag strävade efter. Jag var otroligt rastlös där och jag tror det beror på för lite stimulans, avsaknad av möjlighet till nya intryck och kontakt till personer som jag kände jag var på samma våglängd som, personer att dela samma värderingar och mål med. Att lita på min intuition och åka iväg (det var inte lätt! Det kändes obekvämt och tungt! motstridigt.) var ett av de bästa besluten jag gjort hittils. Glad över att jag inte lyssnade på min pappa som sa "varför ska du göra det så komplicerat". Jag känner mig så väldigt mycket rikare, säker i mig själv, har mer tillit till livet och mina egna möjligheter att påverka mitt liv. Jag klarade av att ta mig till Berlin och jobba där och jag känner liksom att jobbar jag lika hårt, har jag samma fokus på vad som helst annat så kommer det att vara möjligt. Mitt varmaste tips till alla är att inte bli bekväm, speciellt inte om du är ung och utan barn och så vidare. Utmana dig själv! Detta är väldigt klyschigt, men det stämmer faktiskt att de bästa sakerna händer utanför ens bekvämlighetszon. Samtidigt vet jag också att anledingen till att min tid i Berlin var så lyckad var för att jag gjort kortare saker som denna tidigare. Jag har åkt utomlands själv flera gånger, vilket gjort mig stark och säker som person. Åk iväg så fort som möjligt, med andra ord. Livet händer utanför din bekvämlighetszon.  

02.10.2018 kl. 11:30

Avfärden

Jag åkte från Berlin. Igår, söndag förmiddag. Satt lite på fem timmar i bussen vilket kändes som exakt vad jag behövde. Tid att reflektera. Vilken upplevelse, jag har nog fortfarande inte hunnit smälta allt, vad var jag precis med om? Ska skriva i följande inlägg..

Trodde att jag skulle vara ledsen då jag åkte iväg men det var jag inte. Kanske mest för att jag bestämt att jag tänker åka tillbaka snart. Behövde även andas lite. Berlin är intensivt. De är kanske lika bra att jag inte går i skolan där, jag vet inte.. Hur som helst, jag kom till Kiel och får reda på att vi inte har lektioner på två veckor! Jag åker nog tillbaka till Berlin snart, sedan får vi se.. Den här staden är väldigt lugn, nästan för lugn. Men det är skönt också.

Måste skriva om lördagen! Jag hade min första egna utställning. Eller "showcase", som vi kallade det. Perfekt avslut på min praktikperiod. Det var mycket jobb kan jag säga. Redigerade alla filer klara tills onsdag förmiddag (satt uppe länge tisdag kväll/natt och jobbade, samt onsdag morgon, steg upp 5:30 tror jag för att hinna få klart allt. Hann äta morgonmål tillsammans med de andra i lägnheten, måndagens rester. Märkte att en photoshop-fil försvunnit så jag måste göra en ny.) då gick jag och Tom till kopieringsaffären och fixade dem till fysiska transparenta papper, som man måste göra innan silkscreen-tryck. Åt lunch. Gick till Centrifuga med allt bagae, alla papper vi skulle trycka på.. Säkert 100 stycken. De vägde mycket. Skulle börja trycka men märkte att guldfärgen nästan var slut. Bestämde att jag skulle gå och köpa det följande morgon och sedan börja arbetet. På kvällen åkte jag, trots att jag kände att det fanns en risk för förkylning på grund av för lite sömn den senaste tiden, hem till min systers kompis Ralfs lägenhet samt en ny couchsurfare som min syster gav husrum åt. Vi målade, lyssnade på musik. Ralf bjöd på mat och lite vin. Couchsurfaren är en konstnär från London som även jobbar med att dekorera olika event. Intressant att tala med henne. Insåg att det finns många sätt att tjäna pengar på vid sidan om ens konstnärsskap.. Hur som helst, det var trevligt. Sedan åkte vi alla till Greenhouse tillsammans med några prylar vi hittat på gatan. Berlin.. Man kan hitta bra grejer liggandes var som helst! Gäller att hålla ögonen öppna hehe. Ok det är mest min systers hobby. Hon hittade en fin lampskärm. Somnade som en sten den kvällen. 

Följande dag på torsdag började vi trycka efter att jag varit och köpt guldfärg. Hann precis till lägenheten för att äta morgonmål innan. Berg-motivet.. Jag skötte det på egen hand. Som tur var jag fortfarande frisk, annars hade jag säkert inte orkat med allt. På kvällen gick jag med hela högen till galleriet, signerade dem och de andra planscherna. Sedan fixade jag och Tom ett Facebook-event för utställningen på lördag, med en header av en av mina motiv. Bjöd in vänner bekanta från Berlin då jag kommit hem senare på kvällen. Gick och lade mig så fort jag kunde, välbehövlig sömn verligen. Var en lång dag, jobbade i princip från morgon till kväll. Färg kl 09:30, lämnade galleriet kl. 20 på kvällen. 
På fredagen tryckte vi den sista planschen, den största, 50 x 70 cm. Den röda färgen var slut så jag måste iväg och köpa. Tom måste ganska fort iväg till galleriet så jag skötte det mesta själv. Hände ett litet misstag på några av planscherna, men annars gick det hela väldigt bra! Speciellt den sista delen, svanen blev typ perfekt på de flesta. Lyssnade på vinylskivor. Fick i mig lite nudlar i alla hast och efter att ha tryckt, blandat färg där emellan, tvättat allt material, väntat på att saker skulle torka, tryckt de andra lagren, tvättat bord och grejer igen och samlat samt packat ihop min hög med planscher gick jag med dem genom Ostkreuz-station till galleriet till ca 16. Hade en liten matpaus, gick sedan tillbaka och skötte stället ett par timmar då Tom måste iväg. Signerade verken, marknadsförde utställningen på Instagram (vilket jag verkligen måste bli bättre på) och kunde sedan gå hem lite före 20. Åkte sedan snabbt hem och packade lite, sedan till Greenhouse för middag med min syster och två av hennes grannar, indisk mat. Det var gott. Vi hade det väldigt mysigt. Lyssnade på systers låtar hehe. 

Skyndade hem till lägenheten följande morgon, av någon anledning gick inte vissa tåg så det blev lite bråttom. Åkte sedan till galleriet till 12 för att ställa i ordning för min utställning.. Skötte stället ett par timmar först eftersom Tom var lite långsam. Satte sedan upp verken på väggen, typ sju stycken, bestämde priser. Kvällen var så kul! Nästan alla mina bästa vänner från Berlin var där, nice att ha alla på ett och samma ställe. Vi stannade där ganska länge men gick sedan vidare till en bar då Tom ville börja stänga. Åt lite mat, kändes typ som den bästa måltiden någonsin, hade inte ätit på så länge. Jag och Jori somnade vid ett tillfälle hahah.. Blev plötsligt helt otroligt trött. Hur som helst, var så kul att få umgås med alla där och då. Kände mig tacksam. Åkte hem, sov i några timmar och tog sedan bussen till Kiel på söndag förmiddag. 

Fick idag veta att vi inte har lektioner på två veckor.. Åker tillbaka om två dagar. 
01.10.2018 kl. 14:07
Min tid i Tyskland

Senaste kommentarer